یکی از شهرهای شرقی و مرکز استان خراسان جنوبی، بیرجند می باشد. بیرجند یکی از شهرهای بزرگ در این منطقه به شمار می رود. همچنین بیرجند به عنوان شهری در دل کویر می باشد که به نگین کویر شهرت دارد و به خاطر قرار گیری در کویر شناخته می شود. نام اصلی شهر بیرجند، به صورت برحند، برجن، برکن و بیرگند می باشد. نشان دهنده این می باشد که، رونق و آبادانی این شهر از دوران حکومت صفویه به بعد بوده است. حتی این شهرتقریبا تا اواسط دوره قاجاریه معماری و بافت هماهنگی را در برداشته است. مردمان مهمان نواز شهر باصفای بیرجند از مسافران استقبال می کند و در فراهم نمودن اقامتی به یادماندنی در تلاش هستند. همچنین جاذبه های گردشگری بیرجند، بسیاری از مردم را به خود جلب کرده است. ما در این مقاله میخواهیم به معرفی مکان های دیدنی این شهر بپردازیم، پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.
مجموعه باغ و عمارت اکبریه بیرجند
این باغ شامل عمارت های متعددی می باشد که از قدیمی ترین آن ها عمارت ( حشمت الملک ) می باشد. مهم ترین وجه تمایز این باغ ها از هر باغ دیگر، سبک خاص معماری ایرانی که در ساخت این باغ ها به کار گرفته شده، می باشد. باغ اکبریه در جنوب شق بیرجند واقع شده است و خوشبختانه از نظر مسیر دسترسی به دردسر نخواهید افتاد. حتی این باغ به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، که این مورد به قدمت تاریخی این باغ هیچ ارتباطی ندارد و مدل خاص ساخته شدنش هم باعث شهرت این بنا در جهان شده است. در اوایل دوران حکومت قاجاریان، به دستور شوکت الملک ( حاکم جنوب خراسان) این بنا با معماری استادالله جعفری ساخته می شود. در دو طرف خیابان اصلی، درختان کاج فراوانی وجود دارد. بعضی از قسمت های عمارت باغ اکبریه بیرجند اکنون به موزه مردم شناسی باستان شناسی تغییر یافته است. این بنا یکی از جاذبه های تاریخی بیرجند زیبا محسوب می شود که، سالانه گردشگران زیادی از این بنای استوار دیدن می کنند.
روستای خراشاد بیرجند
روستای شگفت انگیز خراشاد در ناحیه ییلاقی کوهستان های اطراف بیرجند با فاصله ی 25 کیلومتر از بیرجند قرار گرفته است. روستای دیدنی خراشاد از جهات مختلف مورد توجه گردشگران و علاقه مندان به تاریخ و تمدن است. این روستا به خاطر قرار گرفتن در رشته کوه باقران، آب و هوایی متعدل و کوهستانی را دارد. که به همراه سرسبزی و زیبایی و نیز وجود کوه های سبز رنگ افیولیتی، روستا، چهره ای ییلاقی و تفرجگاهی به خود گرفته است. خراشاد برگرفته از نامی یگانه بوده که به گفته مرحوم دکتر اسماعیل رضوانی ( پدر علم تاریخ معاصر ایران که خود زاده این روستا بود) برگرفته از زبان پهلوی و به معنای محل طلوع خورشید بوده و علت اصلی آن واقع شدن این روستا در میان دره ای به طرف شرق بازگشته است. نژاد مردم این روستا پارس می باشد که به زبان فارسی تکلم دارند. اگر شما هم قصد سفر به این مکان دیدنی بیرجند را دارید، حتما حواستان باشد که یا پوشیدن کفش و لباس راحت در روز های گرم سال به خراشاد بیرجند سفر کنید و از هوای حنک و دلپذیر آن لذت ببرید.
چشمه آب ترش سربیشه
از چشمه های آب معدنی در خراسان جنوبی و جاهای دیدنی بیرجند می باشد.این چشمه در فاصله 70 کیلومتری بیرجند و در فاصله 20 کیلومتری شمال سربیشه و در کنار روستای آب ترش قرار دارد. این چشمه یکی از جاذبه های طبیعی بیرجند محسوب می شود. آب این چشمه یکی از شفا بخش ترین آب ها نمی باشد که ترکیبات این آب می توان به: ، کلرور سدیدم، سولفات کلسیم، سیلیس و گاز کربن دی اکسید اشاره کرد که شامل فواید زیادی می باشد. از فواید این چشمه می توان به بیماری های گوارشی، اعصاب و روان، رماتیسم، اختلالات رماتیسم و همچنین بیماری های زنان و مشکلات عضلانی اشاره کرد که یکی از بهترین راه های درمان این مشکلات، نوشیدن این آب می باشد. شما با رفتن به این مکان آرامش بخش، بعد از رسیدن مجتمع درمانی بزرگی را می بنید که توسط کوه های بلند .و دشت های سرسبز احاطه شده به این ترتیب است که با فاصله گرفتن از زندگی شهری و دغدغه های اش می توانید هوای خنک و پاکیزه ی این کوهستان را به ریه های خد با تنفس تزریق کنید.
ارگ کلاه فرنگی بیرجند
یکی از جاذبه های بیرجند، ارگ کلاه فرنگی می باشد. طبق تحقیقات متعددافراد مختلف این بنا از دوران حکومت پادشاهی ساسانی و به همت زرتشتیان اهل کرمان و یزد، به عنوان محلی برای اسکان و استراحت افراد مختلف بنا شده است که قصد عبور از کویر به سمت شمال خراسان و ماوراالنهر را داشتند. این بنای زیبا از نظر معماری با تمامی بنا های اطراف بسیار متفاوت می باشد. طبقه ی همکف آن دارای پلان کامل معماری می باشد. در ورودی جلوی طبقه ی همکف سقف های بسیار زیبا و دیدنی ساخته شده است. ارگ ششضلعی است که در بالای آن شکلی مخطروطی و سفید رنگیس را توسط معماران هنرمند به خود رفته است. ارگ کلاه فرنگی به شماره 1880 در میراث فرهنگی ملی ایران به ثبت ریده و در حال حاضر دفتر و انبار بسیار خوب و استانداردی در خراسان جنوبی، را به خود جای داده است. این ارگ در محل فرمانداری بیرجند و در حاشیه خیابان مطهری قرار دارد. این بنا در روز هایی به جزء تعطیلات رسمی در ساعت اداری باز می باشد. شما می توانید از دربان های فرمانداری بخواهید تا به شما امکان دسترسی به این بنای زیبا و تاریخی را بدهند. شما معمولا برای بازدید از همه بخش های ارگ به بیشتر از یک ساعت زمان احتیاج نخواهید داشت.
غار چهل چاه
یکی از غار هایی که در خراسان جنوبی به خصوص بیرجند از اهمیت والایی برخوردار است، غار چهل چاه می باشد. غار چهل چاه در روستای چنشت و در میان کوه های باقران بیرجند، یکی از همین غار های تاریخی و ارزشمند می باشد که از بابت مردم شناسی و باستان شناسی اهمیت دارد. در این روستا غار دیگری با نام چنشت هم وجود دارد که در سال 1327 خورشیدی به وسیله آمریکایی ها مطالعه و بررسی شد. این غار بیش از چهارصد سال قدمت دارد، استخوان اجساد 14 مرد و زن و کودک یافت شده است. در غار پس از پناه بردن به داخل آن با گل اندوه شده و راه فرار آن ها بسته شده است. واقع شدن این غار زیبا در منطقه ای خوش آب و هوا و قرار گرفتن آن در مجاورت امامزاده سید حامد علوی و وجود بقعه مبارکه بی بی زینب خاتون در هفت کیلومتری آن باعث شده همه روزه پذیرای زوار و گردشگران فراوانی از سراسر استان و استان های مجاور می باشد.